17-03-2022 Multidisciplinaire VAST Acute Verloskunde Training

Verloskundige Acute Simulatie Training: reanimatie moeder (BLS) en pasgeborene (NLS)

Inhoud:

De VAST training is een combinatie van een reanimatie training en scenario’s in multidisciplinair verband - kraamzorg, verloskunde en ambulancemedewerkers.

In de ochtend wordt een gezamenlijke reanimatie training voor de pasgeborene verzorgd door twee trainers van de Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden.  Na de ochtendpauze volgen kraamzorg en verloskundigen een apart programma. In de middag zijn er drie scenario’s. LOTUS patiënten simuleren een eerstelijns bevalling waarbij zich een complicatie voordoet. Bij deze scenario’s zal ook de ambulance dienst aanwezig zijn om de situatie zo goed mogelijk na te spelen.

Ter voorbereiding wordt een uitgebreide syllabus met cursusmateriaal 2 weken voor aanvang van de cursus naar deelnemers verstuurd.


 

Verloskundige Acute Simulatie Training KRAAMZORG

Programma:

  1. Reanimatietraining pasgeborene NLS
  2. Acute verloskundetraining m.b.v. fantomen en inhoudelijke kennisoverdracht over de acute situaties die zich kunnen voordoen bij een partus, het oefenen ISBAR-methode en communicatieoverdracht tussen verloskundige en ambulancemedewerker. Tot slot het oefenen van vaardigheden in geval van uitgezakte navelstreng, pre-eclampsie, schouderdystocie, fluxus en stuitbevalling.
  3. Drie handsontrainingen: multidisciplinair (verloskundige en ambulancemedewerkers) oefenen van acute scenario's m.b.v. LOTUSpatiënten en fantomen.

Kosten Kraamzorg: gehele dag inclusief lunch en trainingsmateriaal € 150,-

Accreditatie KCKZ:  8 punten acute verloskunde

Verloskundige Acute Simulatie Training VERLOSKUNDE

Programma:

  1. Reanimatietraining pasgeborene NLS
  2. Volwassen reanimatie BLS volgens richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad 
  3. Drie handsontrainingen: multidisciplinair (kraamzorg en ambulancemedewerkers) oefenen van acute scenario's m.b.v. LOTUSpatiënten en fantomen. Tijdens deze scenario's is er gelegenheid tot het oefenen van infuus prikken op fantomen, vaardigheden m.b.t uitgezakte navelstreng etc.

De reanimatie wordt gegeven volgens de standaard van de NRR/ERC, en na afloop worden de cursisten geregistreerd bij de NRR/ERC. De cursisten krijgen toegang tot de lesstof.

Kosten Verloskunde gehele dag inclusief lunch en trainingsmateriaal € 295,-

Accreditatie KNOV: 9 punten

Meer info

Datum: 17-03-2022. 07.45 uur tot 17.00 uur

Lokatie: Ambulancedienst RAV Hollands Midden post Leiden

Contactpersoon: Joyce Remmerswaal

Aantal deelnemers maximaal 8 kraamverzorgenden en 8 verloskundigen per training.
Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de training.

Achtergrond

Een gezamenlijk doel in de regio is het bevorderen van integrale samenwerking en informatieoverdracht. Het samen trainen van acute verloskunde is daarin belangrijk. Een werkgroep met LEO verloskundigen en trainers uit het LUMC hebben dit opgestart. Visie is verder te kijken dan het gemeenschappelijk volgen van training. Om echt integraal te werken, wordt gestreefd naar een gelijkwaardige positie in de organisatie en het trainerschap.

Drie eerstelijnsverloskundigen volgden daartoe een train-de-trainers traject. Waarin zij onder andere begeleid zijn door onderwijsspecialist Jacquelien Bustraan (LUMC). Zij oefenden met acute verloskunde scenario’s en het bieden van een veilige trainomgeving. In samenwerking met trainers uit het LUMC organiseren zij nu een acute verloskunde training voor 1e lijns verloskundigen en kraamverzorgenden.

De vorige trainingen werden gemiddeld geëvalueerd met een 9,5!

Bevoegde docenten/ trainers:

  • Isabelle Grillis
  • Nynke Hussem
  • Jori Vermeiden
  • Ambulance personeel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.