19-04-2018 minisymposium Verloskundig(en &) Echoscopisten

'Vermenigvuldig door te delen'

Verloskundigen en (verloskundig) echoscopisten delen niet alleen specifieke kennis, maar ook veel informatie - onderling en met de gezamenlijke klant. Tijdens dit middagsymposium ontmoeten zij elkaar, en maken een verdiepingsslag waar beide beroepsgroepen profijt van hebben. De wijze waarop zij als zorgverleners hun informatie delen (mogen delen!) wordt aangescherpt naar de regels van nieuwe wetgeving AVG.

In het plenaire gedeelte ligt de focus op de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming die 25 mei 2018 van kracht gaat. Deze wet heeft grote gevolgen op de manier waarop patiëntgegevens gedeeld en bewaard worden. Boetes voor het niet- naleven van deze wet kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet. Wat is jouw (juridische) verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid straks?

Tijdens verdiepingssessies zijn er handsontrainingen voor (pret)echoscopisten - die leerzaam zijn voor verloskundigen, en inspiratiesessies voor verloskundigen - waar echoscopisten aan bij kunnen dragen.

Datum: 19 april 2018

Kosten € 115,- inclusief materiaal en catering

Geaccrediteerd 4 punten door KNOV & BEN


INHOUD

Plenair

De nieuwe Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is vanaf 25 mei 2018 van toepassing. Deze geldt voor álle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dus ook voor kleine mkb’ers en zzp’ers die gegevens verwerken. Zoals het bijhouden van afspraken van klanten, telefoonnummers van klanten of personeelsinformatie. Waar moet jij als verloskundige / echoscopist specifiek op letten? Met medewerking en input van Marxman Advocaten en De Online Verloskundige.

Iedere deelnemer van het symposium op 19 april krijgt de templates voor een compleet AVG dossier. Ze komen na 19 april beschikbaar voor iedereen. We zijn immers collega's en zowel Verloskundig Centrum De Poort als de Online Verloskundige vinden dat kennis delen prioriteit heeft. Aanwezigheid op het minisypmosium geeft een voorsprong; in de workshop gaan we actief aan het werk met elkaar en de templates ook bespreken/invullen.

Workshops Echoscopie

De workshops worden verzorgd door SonoSchool. Er wordt gewerkt op de Samsung WS80A Elite, welke beschikt over de nieuwste tools en updates. Bovendien beschikt de apparatuur over Crystal Vue - dé innovatieve volume weergave technologie die de gescande gebieden meer dan waarheidsgetrouw weergeeft.

Drie workshops lichten een tipje van de sluier op van de handsontrainingen die SonoSchool biedt: 3D/4D handson, 12-13 wekenecho en Beeldoptimalisatie. De workshops duren 45 minuten.

Workshops Verloskunde

Wat betekent de wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in jouw praktijk, implementatie CTG in de eerste lijn en protocollen echoscopie voor verloskundigen. Drie workshops met onderwerpen waar coöperatieleden, beleidsmakers, managers van verloskundige centra, verloskundigen en echoscopisten met een eigen praktijk kennis kunnen op doen.

De workshops worden verzorgd door verloskundigen die affiniteit hebben met echoscopie en / of zelf werkzaam zijn als verloskundig echoscopist. Laat je inspireren, maar vooral op tijd informeren!


 

WORKSHOPS: meer informatie

echoscopie 3D/4D & CrystalVue

José van Teijlingen - Echospot

Bij 3D/4D echoscopie ben je  als echoscopist extra afhankelijk van de ligging van het kind om tot een mooi beeld te komen. Tips en trics t.a.v. goede beeldvorming kunnen hierbij helpen. Tijdens deze workshop krijg je meer inzicht in de waarde van preprocessing (het in beeld brengen van de juiste doorsnedes, het hanteren van de nieuwe 3D probe en een snelle beoordeling je of het een gunstige ligging van de foetus is) en postprocessing (bewerking in X/Z/Y assen, lichtbewerking).

Hart en 13 weken echoscopie

 Monique Haak - Fetal Heart Academy

Welke anatomische afwijkingen van het hart zijn goed te beoordelen in het eerste trimester? De verschillen tussen de beeldherkenning bij 12-13 weken en bij 19-20 weken komen aan de orde. Hierdoor verkrijgt de echoscopist een kleine inkijk m.b.t. mogelijkheden en de beperkingen van het onderzoek bij de vroege termijn.

beeldoptimalisatie

José van de Grift - Biomedic

Ken als echoscopist je knoppen. Door middel van instellingen leer je je beeldkwaliteit te verhogen, bijvoorbeeld ten aanzien van optimalisatie van Doppler flow. José is applicatiedeskundige en als samenwerkingspartner betrokken bij SonoSchool en Verloskundig Centrum de Poort.

verdieping: wet AVG in jouw praktijk

Rosanne van der Sterre-Poolen, E Health & OnlineVerloskundige

De nieuwe wet AVG geldt voor álle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dus ook voor verloskundigen, assistentes en echoscopisten die gegevens verwerken.  Waar moet jij als verloskundige specifiek op letten bij jouw praktijkvoering? Wat durf je nog op Facebook te delen? Hoe ga je om met het verzenden van mail of het sturen van intercollegiale Whatapps?

CTG in de eerstelijn

Siegrid Hoekstra, Verloskundige | Coördinator Verloskundig Centrum Nijmegen

Verloskundig Centrum Nijmegen heeft succesvol het project "CTG voor de eerstelijns verloskundigen" geïmplementeerd. 95% van de zwangere populatie die een CTG krijgt - in verband met naderende serotiniteit, na een versie of bij minder leven voelen- kan bij de eigen verloskundige in behandeling blijven. Wat is er nodig geweest om dit innovatieve project tot een succes te maken?

Protocollen echoscopie

Hanneke Tees Verloskundige| Echoscopiste Verloskundig Centrum de Poort

Verfris de kennis die een verloskundige dient te hebben van de protocollen echoscopie eerste lijn - datering van de zwangerschap, groei en vruchtwater. Hoe interpreteren we een uitspraak als "forse groei"? Wat is de AFI in verhouding tot diepste pocket? Op verzoek van Coöperatie van Verloskundigen Leiden en omgeving duiken we in deze terminologie.


 

programma

  • 13.00 uur -13.30 uur Inloop
  • 13.30 uur – 14.30 uur Plenair: implementatie van de wet AVG voor de dagelijkse praktijk
  • 14.30 uur – 15.00 uur Pauze
  • 15.00 uur - 18.00 uur 
   • 3 Workshops voor Echoscopisten (maximaal 8 per workshop)
   • óf 3 Workshops voor Verloskundigen en Echoscopisten

                      (je geeft middels inschrijving aan voor welke 3 workshops je opgeeft).

 • Afsluiting

Doelgroep: Verloskundigen, (verloskundig) echoscopisten, beleidsmakers coöperaties, managers verloskundige centra en assistenten.

Contactpersoon: Jacqueline Ebbink,

Aantal deelnemers: maximaal 24 echoscopisten.

Accreditatie KNOV 4 punten en BEN

Kosten: € 115,- inclusief materiaal en catering.

Lokatie: Verloskundig Centrum de Poort route

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.