19-09-2019 minisymposium Verloskundigen, Echoscopisten en Assistenten.

‘Heden Verleden en Toekomst’

Verloskundig Centrum de Poort bestaat 12,5 jaar. Tijd om terug te kijken, stil te staan en vooral vooruit te kijken. Dit minisymposium neemt de deelnemer mee in de ontwikkelingen in de verloskunde – en de wijze waarop echoscopie heeft bijgedragen.

Verloskundigen en (verloskundig) echoscopisten delen niet alleen specifieke kennis, maar ook veel informatie - onderling en met de gezamenlijke klant. Tijdens dit middagsymposium ontmoeten zij elkaar, en maken een verdiepingsslag waar beide beroepsgroepen profijt van hebben.

Datum: 19 september 2019

Kosten € 150,- inclusief materiaal en catering (LEO leden € 125,- Assistenten € 25,-)

Accreditatie KNOV 3.5  & BEN  aangevraagd


12,5 jaar Verloskundig Centrum De Poort

12,5 jaar Verloskundig Centrum de Poort – 125.000 echo’s, 50.000 zwangeren, vele verloskundige projecten. De spreker is vanaf het begin betrokken geweest. In vogelvlucht bespreekt zij het ontstaan, de ontwikkelingen en de toekomst van het centrum.

Effecten van de hongerwinter op de gezondheid

Dr. Susanne de Rooij is als klinisch epidemioloog en ontwikkelingspsycholoog verbonden aan het AMC en de VU in Amsterdam.
Susanne deed onderzoek naar de (langdurige) effecten van de hongerwinter. De conclusie: negen maanden zwangerschap plus de eerste twee jaar van een kinderleven (de eerste duizend dagen) zijn van essentieel belang. “Gaat het mis in die periode, dan zijn de gevolgen voor de gezondheid, de hersenontwikkeling, de intelligentie en dus de productiviteit, het inkomen én het geluk van een kind onherroepelijk. Investeren in een gezonde start voor kinderen is niet alleen moreel gezien juist, maar ook uit financieel oogpunt verstandig”.

De Iris studie; wat is de waarde van de groei echo’s?

Dr. Jens Hendrichs is uitvoerder van de IRISstudie namens Afdeling Midwifery Science, AVAG/EMGO+ en VUmc.

De IRIS-studie is een grootschalig landelijk interventieonderzoek waarin de (kosten-)effectiviteit van routinematige groei-echo’s tijdens het derde zwangerschapstrimester op het verbeteren van perinatale uitkomsten wordt geëvalueerd. Binnen deze studie is de voorspellende waarde onderzocht van een afbuigende groei van >20 percentielen van de AC, geplot op de Verburgcurve,10 op basis van groei-echo’s in de 28-30ste en 34-36ste zwangerschapsweek.

Why women want other or no delivery care. - zorgvragen buiten de VIL

Dr. Martine Hollander is als gynaecoloog en perinatoloog werkzaam in het Radboudumc.

Iets minder dan de helft van alle vrouwen in Nederland krijgt gedurende haar zwangerschap te horen dat een bevalling in het ziekenhuis wenselijk is, vanwege verhoogde risico’s op problemen. Bijvoorbeeld bij een afwijkende groei van de baby gedurende de zwangerschap, een eerdere keizersnee of een baby in stuitligging. Een klein deel van deze vrouwen weigert aanbevolen zorg. Martine wilde weten hoe dit komt en promoveerde op dit onderwerp. Why women want other or no delivery care. Wat betekent dat voor de zorgverlening?

Thuis monitoring hypertensie safe@home

Dr. Mireille Bekker is gynaecoloog perinatoloog aan het UMC.

E-health inzetten om het aantal ziekenhuisbezoeken te beperken voor zwangere vrouwen met een te hoge bloeddruk: dat is de inzet van gynaecologe Mireille Bekker. Als projectleider is zij betrokken geweest naar het onderzoek van de effectiviteit van Safe@home van idee tot uitvoering is gekomen.

CTG in de praktijk

Siegrid Hoekstra, Verloskundige | Coördinator Verloskundig Centrum Nijmegen

Verloskundig Centrum Nijmegen heeft succesvol het project "CTG voor de eerstelijns verloskundigen" geïmplementeerd. 95% van de zwangere populatie die een CTG krijgt - in verband met naderende serotiniteit, na een versie of bij minder leven voelen- kan bij de eigen verloskundige in behandeling blijven. Wat is er nodig geweest om dit innovatieve project tot een succes te maken?

Toenemende trend in interventies

Anna Seijmonsbergen MCs is (verloskundig) onderzoeker (AMC/VUmc en EMGO) en kwaliteitsmedewerker bij de Coöperatie van Verloskundigen Leiden e.o.

Recente cijfers laten zien dat in Nederland het aantal interventies tijdens de zwangerschap en geboorte toeneemt en dat daarbij sprake is van grote variatie onder praktijken en ziekenhuizen. De vraag is of meer interveniëren leidt tot gezondere moeders en kinderen. Maatschappelijk gezien lijken we minder risico’s te accepteren en geboortezorgprofessionals worden voornamelijk afgerekend op te weinig doen. Dit kan tot gevolg hebben dat we bij een steeds kleiner risico overgaan tot interventies, waarbij we de vraag of de voordelen van de interventies wel opwegen tegen de nadelen, uit het oog verliezen. Anna is betrokken geweest bij verschillende studies over interventies bij de bevalling.

Gynaecologische nevenbevinding bij een vroege echo.

Sacha Neter , senior echoscopist obstetrische echo's (GUO), SEO, tevens als gynaecologische echoscopist (IOTA gecertificeerd), prenataal counselor voor zowel prenatale screening als prenatale diagnostiek in het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis Tilburg.

Al vele jaren is zij docent voor basis-en SEO- opleiding aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven en docent bij Nederlandse Echografie Academie ( NEAC). Als docent is zij tevens verbonden aan een bij-en nascholings project op de Antillen, heeft haar ervaring opgedaan in in projecten in onder andere Indonesië en Malawi. Met compagnon Arlette Jansen vormt zij een gedreven team dat Unisoon tot een mooie onderneming heeft gemaakt.

3D echoscopie en 3D met virtual reality

Drs. Carsten Pietersma, Arts Prenatale geneeskunde Erasmus MC

Carsten is gepromoveerd op de VR FETUS study. Deze studie kijkt naar de impact van de invoering van een eerste trimester GUO (kosteneffectiviteit, detectie en patiënt tevredenheid) voor zwangeren met een hoog risico op aangeboren afwijkingen. In deze gerandomiseerde studie wordt het eerste trimester echo-onderzoek gecombineerd met 3D Virtual Reality. Tijdens de workshop licht Carsten een tipje van de sluier op van de mogelijkheden.

Creatief denken ? Praktisch , Energie en Inspiratie voor assistenten

Hanna Biesheuvel docent, trainer en werkcoach in binnen en buitenland.

Een mens is een gewoonte dier, daarom is voor velen creatief omgaan met situaties, die net steeds weer anders zijn, vaak een uitdaging. In deze workshop gaan we aan de slag met creatief denken, hoe kan ik het wél oplossen/ aanpakken zodat je als assistente beter intact blijft en goed kan omgaan met uitdagingen tijdens je werk. We gaan in op de werking van het brein, omgaan met gedachten en de invloed die je hierop kunt uitoefenen en de praktische betekenis van de growth mindset. De workshop wordt energiek, inspirerend en praktisch a.d.h.v. praktijk voorbeelden. Doel van de workshop is om vanuit energie en inspiratie , praktische handvatten aan te reiken die goed meegenomen kunnen worden in de dagelijkse praktijk.

In deze interactieve workshop worden theorie, discussie, groepswerk en rollenspel met elkaar afgewisseld.


 

programma

Programma

Plenair

 • 13.00 uur -13.30 uur Ontvangst
 • 13.30 uur - 13.45 uur 12,5 jaar Verloskundig Centrum De Poort  -

Verleden

 • 13.45 uur – 14.10 uur  Effecten van de hongerwinter op de gezondheid - Susanne de Rooij.

Heden

 • 14.10 uur – 14.50 uur  De Iris studie; wat is de waarde van de groei echo’s? -  Jens Henrichs.

Pauze

 • 15.20 uur – 15.45 uur Why women want other or no delivery care. - zorgvragen buiten de VIL - Martine Hollander.

Toekomst

 • 15.45 uur – 16.15 uur  Thuis monitoring hypertensie safe@home - Mireille Bekker

 

Workshops

Verloskundigen/ echoscopistes

 • 16.30 uur – 17.00 uur Toenemende trend in interventies - Anna Seymonsbergen
 • 17.00 uur – 17.30 uur CTG in de praktijk - Siegrid Hoekstra

Echoscopistes

 • 16.30 uur – 17.00 uur Gynaecologische nevenbevinding bij een vroege echo - Sacha Neter
 • 17.00 uur- 17.30 uur 3D echoscopie en 3D met virtual reality - Carsten Pietersma (Erasmus)

 

Assistentes

 • 16.15 uur – 17.30 uur Creatief denken. Praktisch , Energie en Inspiratie voor Assistenten - Hanna Biesheuvel

Afsluiting

 • 17.30 uur – 18.00 uur feestelijke afsluiting

Doelgroep: Verloskundigen, (verloskundig) echoscopisten, beleidsmakers coöperaties, managers verloskundige centra en assistenten.

Contactpersoon: Jacqueline Ebbink,

Aantal deelnemers: maximaal 24 echoscopisten.maximaal 18 assistenten

Accreditatie KNOV / BEN aangevraagd

Kosten: € 150,- inclusief catering en materiaal LEO leden €125,- Assistenten € 25,-

Lokatie: Verloskundig Centrum de Poort route

Workshops Echoscopie

 • Gynaecologische nevenbevinding bij een vroege echo - Sacha Neter
 • 3D echoscopie en 3D met virtual reality - Drs. Carsten Pietersma

Workshops Verloskunde

 • CTG in de praktijk - Siegrid Hoekstra
 • Toenemende trend in interventies - Anna Seijmonsbergen MCs

 

Workshops assistenten

 • Creatief denken. Praktisch , Energie en Inspiratie voor assistenten - Hanna Biesheuvel

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.