29-11-2021 Symposium Kansrijke geboortezorg de eerste 1000 dagen

SYMPOSIUM


“Kansrijke geboortezorg de eerste duizend dagen”.

Verloskundige Cooperatie LEO organiseert een middagsymposium. Binnen het programma Gezonde Kansrijke Start Leiden en daarbuiten is LEO voortdurend bezig met het verbeteren van de zorg voor zwangeren. Met de sprekers op symposium willen we jullie inspireren hoe die geboortezorg verbeterd kan worden,  waar LEO samen met de ketenpartners aan werkt en hoe belangrijk de eerste duizend dagen van het leven zijn.

Datum: 29 november 2021

Kosten € 115,- inclusief catering LEO leden en coalitiepartners  gezonde kansrijke start Leiden €65,-

Accreditatie 3,5 punten KNOV

 


INHOUD

CTG consult minder leven voelen

Elise Neppelenbroek : PhD-candidate bij VUmc Midwifery Science / Verloskundige

Presentatie van de onderzoeksresultaten in de experimenteer regio’s Amsterdam, Zwolle en Nijmegen naar het antenataal CTG in de verloskundige praktijk. Waarbij de cliëntervaringen van deze JZOJP aanbod komen.

Antenataal CTG in de verloskundige praktijk is nieuw voor de verloskundigen. Sinds juni 2021 behoort dit tot de zorg waarvan het Zorginstituut heeft gezegd dat dit de Juiste Zorg op de Juiste Plaats is in de eerste lijn. Na de presentatie is helder wat voor impact dit heeft op de zorgverlening in de praktijk en voor de cliënt.

Waargedreven zorg

 Leonoor van Eerden -Gynaecoloog Maasstad ziekenhuis

De Nederlandse geboortezorg is van hoge kwaliteit. Toch zijn er kleine verschillen in de zorg die een grote impact kunnen hebben op de uitkomst van de zorg. Door deze verschillen op te sporen en de oorzaak te achterhalen kan de kwaliteit van de geboortezorg in ziekenhuizen nog verder verbeteren. Met deze gedachte delen de zeven Santeon ziekenhuizen, waaronder het Maasstad Ziekenhuis, sinds 2017 hun ervaringen en data in het verbeterprogramma ’Samen beter Geboortezorg’.

Preventie en leefstijl in de zwangerschap

Angelique Anderson - Senior Projectleider KNOV

Presentatie van het onderzoek met als doel en beeld te krijgen van wat verloskundigen al inzetten op het gebied van vroegtijdige signalering op leefstijlthema’s, vooral op de thema’s alcohol, voeding en roken.Dit project is onderdeel van gezonde kansrijke start Leiden. Met die inzichten kunnen we in het project Vroegsignalering Leefstijl en Zwangerschap aansluiten bij wat verloskundigen belangrijk vinden en wat nodig is in samenwerking met partners in het sociaal domein.

Pilot GIZ methodiek in de kraamzorg

Marjanne Bontje- Projectleider, onderzoeker en ontwikkelaar GIZ- methodiek.

De GIZ Kraamzorg blijkt een toegankelijke en mogelijk kostendekkende methodiek om de zorgbehoeften gezamenlijk in te schatten. Intakes op basis van de GIZ Kraamzorg worden door cliënten hoger gewaardeerd, met meer eigen regie en aandacht voor de krachten van het gezin, waarbij meer onderwerpen (zoals psychosociale problemen) ter sprake komen dan in de ‘standaard’ intake. De GIZ methodiek wordt nu gebruikt door de Kraamzorg en de Jeugdgezondheidszorg in Leiden en omstreken. Gezonde kansrijke start Leiden heeft een ZonMw aanvraag gedaan om deze gespreksmethodiek geschikt te maken voor verloskundigen en gynaecologen. Dit kan de overdracht en samenwerking bevorderen.

 

From womb to world-The journey that shapes

Anna Verwaal-Geboorteconsulente, verpleegkundige met moeder-kindspecialisatie, lactatiekundige. Zij geeft wereldwijd workshops, lezingen en geboortebegeleiding. Haar expertise is preconceptionele tot postnatale begeleiding.

Verreweg het grootste deel van ons gedrag en onze emoties die we als volwassene hebben, valt terug te voeren op de manier waarop ons leven bij conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder eruitzag, en hoe we geboren zijn, stelt Anna. Dit uiterst prille begin van ons leven vormt de blauwdruk voor de rest van ons leven.

In haar TedTalk vertelt Anna Verwaal hoe ze ontdekte dat de prenatale en zelfs preconceptionele periode de meest vormende tijd is voor een heel mensenleven. Ze stelt dan ook: het is veel moeilijker en duurder om gebroken volwassenen te repareren dan om een gelukkig kind te bouwen.


Programma

 • Voorzitter L. Rentes, directeur Verloskundig Centrum de Poort en Verloskundigen Coöperatie LEO.

  Programma

  • 13.00 uur -13.20 uur Ontvangst
  • 13.20 uur-13.30 uur Opening Symposium Linda Rentes
  • 13.30 uur – 14.00 uur Elise Neppelenbroek- CTG consult minder leven voelen
  • 14.00 uur – 14.30 uur  Leonoor van Eerden- Waargedreven zorg
  • 14.30 uur – 15.00 uur  Angelique Anderson-Preventie en leefstijl in de zwangerschap

  Pauze

  • 15.30 uur – 16.00 uur Marja Sinteur – Pilot GIZ methodiek in de kraamzorg
  • 16.00 uur – 17.30 uur  Anna Verwaal- From womb to world-The journey that shapes our life

   afsluiting

  Doelgroep: Verloskundigen, (verloskundig) echoscopisten, beleidsmakers coöperaties, coalitiepartners gezonde kansrijke start Leiden ,managers verloskundige centra.

  Contactpersoon: Jacqueline Ebbink,

  Accreditatie KNOV  aangevraagd

  Kosten: € 115,- inclusief catering. LEO leden  en coalitiepartners €65,-

  Lokatie: ECC Leiden route

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.