Succesvol eerste minisymposium SonoSchool

Op 18 mei vond het minisymposium "Dimensies in de prenatale screening - van 2 D tot en met 5D" van SonoSchool plaats. Het werd door de deelnemers gemiddeld gewaardeerd met een 8.

Dimensies in echoscopie; handson 2D tot en met 5D

Het symposium gaf deelnemers een indruk van de mogelijkheden die de nieuwste Samsung echoapparatuur en bijbehorende applicaties bieden – van 2D tot en met 5D, in Realistic Vue en Crystal Vue. Vier specialisten gaven een introductie van hun kennis en vaardigheden in foetale echoscopie. Het foetale hart was hierbij het centrale thema.

Na het plenaire gedeelte kregen deelnemers de mogelijkheid over hun schouder mee te kijken terwijl zij hun skills tonen op de Samsung WS80A in één van de 4 echokamers.

Geaccrediteerd door BEN (4 punten)

echoscopiste in opleiding

Erg interessant en ook voor mij vrij goed te volgen. Erg leuk om te zien wat er tegenwoordig allemaal kan. Goed georganiseerd en prettige tijd ( geen spitsuren).

Waarom hartafwijkingen gemist worden 2D

Monique Haak Specialist in Foetale Hartafwijkingen LUMC legde een verrassende link tussen de bestuurder die een auto-ongeluk veroorzaakt en de echoscopist die een hartafwijkingen mist; vaak betreft het het missen van het alarmerende signaal.

Prenatale screening is een moeilijke taak: je moet als echoscopist nét dat ene afwijkende beeld herkennen tussen alle gewone. Het verschil kan subtiel zijn. Wat helpt dan beter dan het allemaal al eens gezien te hebben!

Monique gebruikte in haar presentatie de door haar opgerichte 'online beeldbank' (Fetal Heart Academy). Zij vertoonde fimpjes met beelden en heldere uitleg, waarmee zij duidelijk maakte welke kenmerken extra alertheid van de echoscopiste moeten oproepen.

 

 

echoscopiste De Poort

De presentatie van Monique en de handson erna vond ik het meest nuttig! Volgende keer zou ik graag langer samen met haar aan het apparaat zitten.

Crystal versus Realistic View 3D / 4D

Kay Rees-Tompson (Senior Clinical Applications Specialist Samsung)

The experience with Crystal Vue, specifically imaging of the bone and soft tissue interface offers new opportunities for prenatal imaging, particularly for the skeletal system, but also in facial and brain imaging. We are able to obtain highly detailed images that give particular information on the contour of the ribs and allow inference on mineralization.

Realistic View  Samsung; see the difference (YouTube)

 

Fetal Heart examination 5D

Harsha Shah (Clinical Research Fellow - Queen Charlotte's & Chelsea Hospital London) toonde de mogelijkheden van 5D HeartColor Technology, en hiermee een kijkje in de mogelijkheden van een 'zelfdenkend' echoapparaat.

5D Heart allows interrogation of a STIC (spatiotemporal image correlation) volume dataset using "intelligent navigation" technology, which automatically generates nine standard fetal
echocardiography views simultaneously in a single template.

Filmpje 5D YouTube

 

 

M. Haak

Heel interessant en dus al bruikbaar in de praktijk! De volgende stap is dat we niet alleen zelfdenkende apparatuur gaan gebruiken, maar dat de apparatuur ook de afwijkingen detecteert. Zoals een auto die zelf remt bij een file.

Vervolg

Twee maal per jaar zal SonoSchool in samenwerking met partners Samsung Biomedic bijeenkomsten organiseren. Daarnaast biedt SonoSchool trainingen en handson op maat in in Verloskundig Centrum de Poort Leiden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen of zich abonneren op nieuwe berichten van het scholingsburo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.